Potrivit prevederilor O 1802/2014, o modificare a unei politici contabile aplicate de o entitate poate sa apara fie :
a) la iniţiativa entităţii, caz în care modificarea trebuie justificată în notele explicative la situaţiile financiare anuale.
Astfel de initiative pot fi determinate de :
· o modificare excepţională intervenită în situaţia entităţii sau în contextul economico-financiar în care aceasta îşi desfăşoară activitatea;
· obţinerea unor informaţii credibile şi mai relevante.
b)ca urmare a unei modificari a unei reglementari aplicabile entitatii, caz în care modificarea nu trebuie justificată în notele explicative, ci doar menţionată în acestea.
Ordinul ofera si cateva exemple de situatii care pot determina modificarea politicilor contabile :
– admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată a valorilor mobiliare pe termen scurt ale entităţii sau retragerea lor de la tranzacţionare;
– schimbarea acţionariatului, datorată intrării într-un grup, dacă noile metode asigură furnizarea unor informaţii mai fidele;
– fuziuni şi divizări efectuate la valori contabile, caz în care se impune armonizarea politicilor contabile ale societăţii absorbite cu cele ale societăţii absorbante etc.
Ce nu determina modificarea politicilor contabile ?
· Schimbarea conducătorilor entităţii nu justifică modificarea politicilor contabile.
Ce nu se considera modificari de politica contabila ?
a) aplicarea unei politici contabile pentru tranzacţii, alte evenimente sau condiţii care diferă, ca fond, de cele care au avut loc anterior; şi
b) aplicarea unei noi politici contabile pentru tranzacţii, alte evenimente sau condiţii care nu au avut loc anterior sau care au fost nesemnificative.
Noutati aduse de Ordinul 1802/2014 cu privire la modificarile de politici contabile :
· Efectele modificării politicilor contabile aferente exerciţiilor financiare precedente se înregistrează pe seama rezultatului reportat (contul 1173 “Rezultatul reportat provenit din modificările politicilor contabile”), dacă efectele modificării pot fi cuantificate.
Acest cont este nou introdus de la 1 ianuarie 2015.
Efectele modificării politicilor contabile aferente exerciţiului financiar curent se contabilizează pe seama conturilor de cheltuieli şi venituri ale perioadei.
Dacă efectul modificării politicii contabile este imposibil de stabilit pentru perioadele trecute, modificarea politicilor contabile se efectuează pentru perioadele viitoare, începând cu exerciţiul financiar curent şi exerciţiile financiare următoare celui în care s-a luat decizia modificării politicii contabile.
Ce se intampla daca entitatea aplica modificarea retroactiv, pentru o perioada inchisa din punct de vedere fiscal ?
Ordinul 1802 prevede ca entitatea trebuie sa ia in considerare efectele fiscale ale acestei modificari, mai precis sa refaca calculul taxelor si sa depuna rectificative.
Unde se inscriu mentiunile legate de politici contabile ?
· In primul rand se actualizeaza manualul de politici contabile cu respectiva modificare;
· Apoi, se menţioneaza în notele explicative natura modificării politicii contabile, precum şi motivele pentru care aplicarea noii politici contabile oferă informaţii credibile şi mai relevante, pentru ca utilizatorii să poată aprecia dacă noua politică contabilă a fost aleasă în mod adecvat, efectul modificării asupra rezultatelor raportate ale perioadei şi tendinţa reală a rezultatelor activităţii entităţii.
Ai nevoie de un manual de politici contabile actualizat la 2015 pentru compania ta ? Click aici .